Nya affärsmodeller krävs för byråernas överlevnad - InfoTorg News, 18 oktober 2012

2012-10-18T00:00:00

Juridiskt arbete är avancerat, men inte magi – och den som inte hänger med när kundernas krav förändras kommer att gå under, menar juristexperten Susan Hackett, som är huvudtalare på den kommande konferensen VQ Knowledge and Strategy Forum, den 14 november på Berns i Stockholm.

Det fanns en tid då advokatbyråerna satt i ett guldläge gentemot sina företagsklienter. Bolagsjuristen satt på budgeten, men det var den externa byrån som drog upp riktlinjerna. Debitering per timme var standard och man kunde ta betalt för samma kunskap gång på gång.

- Då var juristens roll omhöljd av ett magiskt skimmer och kunskapen tycktes trollas fram ur en hemlig låda. Den tiden är förbi. Juridik handlar fortfarande om sofistikerat arbete, men du behöver inte nödvändigtvis ha en juridisk utbildning för att utföra alla delar av det. Advokaterna behöver sätta fart på sin egen utveckling, annars riskerar de att bli utan jobb, säger Susan Hackett.

I USA har den här utvecklingen pågått i snart 20 år och med den allt mer globaliserade värld vi lever i har vi snart en liknande situation här i Sverige, tror Susan Hackett.

- Hur och vad advokatbyråerna tar betalt för kommer att bli den absolut viktigaste frågan för deras överlevnad framöver. De kan inte längre debitera klienten för samma sak, gång på gång, säger Susan Hackett.

- Jag hatar egentligen termen Knowledge Management, eftersom det ger bilden av en bibliotekarie i ett rum full av dammig kunskap, men det är i grunden vad detta handlar om: hur vi hanterar och reproducerar kunskap. För juristerna på advokatbyråerna kommer det att bli avgörande: hur kan din kunskap, kompetens och erfarenhet paketeras - vad gör dig unik? I framtiden handlar det inte om pris utan värde när kunden ska köpa en tjänst.

Läs hela artikeln i InfoTorg News här.

Vill du höra mer av Susan Hackett och få inspiration och nya insikter från andra internationella talare av absolut högsta klass, ta del av Sveriges största klient- och branschstudie och utse Årets Advokatbyrå på en cocktailtillställning på kvällen med prisutdelning, mat, dryck och mingel? Missa då inte årets stora juristevent den 14 november när när Regi/Årets Advokatbyrå och VQ Forum tillsammans med InfoTorg gemensamt anordnar en heldag med fokus på strategiska frågor och trender på juristmarknaden. Mer information om VQ Knowledge and Strategy Forum.

All news