Förändring, ja - men "disruption"? - legaltech.se, 22 oktober 2016

2016-10-22T00:00:00

Legaltech.se rapporterar från VQ Knowledge and Strategy Forum 2016 om hur teknikutvecklingen påverkar advokatbranschen m.m.

Legaltech.se VQ Forum 2016

Peter Danowsky talar om hur teknikutvecklingen påverkar advokatbranschen vid årets upplaga av VQ Forum.

Linklaters utsågs nyligen till Europas mest innovativa advokatbyrå av Financial Times. På tisdagen gästade Rachel Manser, global head of knowledge & learning, VQ Forum för att berätta om hur Linklaters förhåller sig till utvecklingen. Temat för dagen var disruption, AI och blockchain och smarta kontrakt.

- It's changing more than ever, and faster than ever before. Staying still is not an option, konstaterar Manser.

Linklaters, som tidigare i år inledde ett samarbete med RAVN, har inrättat ett "laboratorium" ("a space to experiment, fail and learn") för att främja innovation.

​Manser betonar att det inte bara handlar om tekniska verktyg. Att förändra kulturen är viktigare - och svårare. Utöver att satsa på AI och andra verktyg uppmuntrar byrån medarbetare att ta risker och föreslå förändringar.

Paula Röttorp, MP vid Hannes Snellman, konstaterar att USA och Storbritannien har ett försprång. Kontinentaleuropa har inte kommit igång med dokumentautomation på allvar, istället används billig arbetskraft. Vissa använder inte mallar överhuvudtaget. Nordiska byråer är intresserade av AI, men än så länge är det bara några få avancerade byråer som genomfört pilotprojekt.

Peter Danowsky håller med om att tekniken förändrar och förbättrar advokatyrket, men anser inte att det rör sig om "disruption". Arbetsuppgifter kan förenklas eller automatiseras, men det som är väsentligt och handlingsdirigerande för klienterna - kärnvärden som omdöme, intuition, förnuft och etik - blir kvar.

- We're not merely transactional specialists or members of the bar, advocates, barristers… Do not conceive of us as merely business people, we're more than that.

Läs hela rapporten från legaltech.se här »

 

All news